SIOE BELGIË

Racism is the lowest form of human stupidity, but Islamophobia is the height of common sense

Vrouwenrechten bedreigd in Iran

Posted by sioebelgie op november 19, 2007

“Instead of punishing a young woman for peacefully protesting, the Iranian government should hold security forces accountable for violently disrupting a demonstration of women activists,”

(Sarah Leah Whitson, Middle East director at Human Rights Watch)

Verandering voor gelijkheid: 17 november 2007.

mayram.jpg Maryam Hosseinkhah (zie foto), journaliste en lid van het Vrouwen Cultureel Centrum en van de actie ‘Eén miljoen handtekeningen’, werd op zondag 18 november gearresteerd. Enkele dagen nadat de site van het ‘Vrouwen Cultureel Centrum’, een leidinggevende vrouwen-NGO, werd afgesloten op bevel van het Ministerie van Cultuur en Islamitische Richtlijnen en Rechtspraak, werd Maryam Hosseinkhah, de redactrice van de site van deze organisatie sites zoals ‘Eén miljoen handtekeningen’ en ‘Verandering voor Gelijkheid’, gedagvaard door de veiligheidsdienst van de Revolutionaire Garde op zaterdag 17 november.

Ze werd zaterdag voor meer dan twee uur ondervraagd en er werd haar werd verteld dat ze beschuldigd werd van verstoring van de publieke opinie, propaganda tegen de staat en de publicatie van misleidende nieuwsitems op de sites ‘Vrouwen Cultureel Centrum’ en de ‘Eén miljoen handtekeningen Campagne’. Hosseinkhah werd gevraagd de volgende dag om 9 uur ’s morgens terug te keren naar de Rechtbank van de Revolutionaire Garde voor nieuw verhoor. Na haar aankomst daar, werd een bevel tot haar arrestatie uitgevoerd. Vermoedelijk werd ze na de arrestatie overgebrachte naar de Evin gevangenis om twee uur in de namiddag.

De arrestatie van Maryam Hosseinkhah is kenmerkend voor de toenemende schending van de vrouwenrechtenactivisten, vooral ten aanzien van de leden van de Campagne, door de veiligheidsdiensten.

Eerder dit jaar werd de 24-jarige Delaram Ali veroordeeld tot 10 zweepslagen en 10 maanden cel voor haar deelname aan de vreedzame betoging voor gelijke rechten. Op 12 juni werd ze aangehouden door de staatsveiligheid wegens verstoring van de openbare orde en kreeg ze twee jaar en 6 maanden gevangenisstraf.

Tot op vandaag werden meer dan 40 personen gearresteerd als gevolg van hun vreedzame, actieve deelname aan acties van de Campagne. Op dit moment verblijven, naast Maryam Hosseinkhah, nog twee andere campagneleden in de gevangenis. Ronak Safarzadeh en Hana Abdi werden beiden gearresteerd in Koerdistan na het verzamelen van handtekeningen. Ze blijven in de gevangenis en hebben nog geen contact kunnen hebben met hun familie of hun advocaat.

ronakhana.jpg Op 25 september werd Ronak Safazadeh, een 21-jarige vrouwenactiviste door 8 veiligheidsofficiers gearresteerd. Na 18 dagen kreeg haar familie te horen dat het aanhoudingsbevel tegen haar werd verlengd met een maand.
Hana Abdi, een 21-jarige vrouwenrechtenactiviste uit Sanandaj, werd door zeven veiligheidsofficiers aangehouden toen ze het huis van haar grootvader verliet. Zowel Abdi als Safazadeh organiseerden vaardigheidsworkshops en sportactiviteiten voor vrouwen in Koerdistan. Ze waren beiden actief voor het ‘Vrouwen Cultureel Centrum’ en de ‘Eén miljoen handtekeningen Campagne’. Hieronder kunt u de ‘Eén miljoen handtekeningencampagne’ ondertekenen:

petitie.jpg

Bronnen: Maryam Hosseinkhah, Journalist and Member of the Campaign Arrested (18/11); Iran: Suspend Heavy Sentence for Women’s Rights Activist (10/11);Iran: Police Assault Women’s Rights Demonstrators (2006)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: