SIOE BELGIË

Racism is the lowest form of human stupidity, but Islamophobia is the height of common sense

Britse kinderauteur verandert personages na teddybeerincident.

Posted by sioebelgie op december 3, 2007

kesgray.jpgLONDON: Eerst was er Mohammed de Mol en Dipak de Dalmatiër. Nu is er Morgan de Mol en Dipak de Dalmatiër. Een Britse kinderauteur die zijn fictieve mol Mohammed en de hond Dipak noemde, in een poging het multiculturalisme te bevorderen, heeft daarvan nu afstand genomen uit angst voor reactie vanuit de islam.

Auteur Kes Gray zei dat hij de naam van de mol veranderde nadat hij over het lot van de Britse leraar Gillian Gibbons had gelezen, die in de gevangenis in Soedan wordt vastgehouden nadat ze de kinderen uit haar klas toestemming had gegeven hun beertje Mohammed te noemen.

Gray vertelde The Sunday Times, dat hij “tot voor de affaire in Soedan geen idee had van de gevoeligheden over de naam Mohammed ” en hij voegde daaraan toe dat hij hindoeïstische en islamitische namen had gekozen om juist de andere culturen te omarmen. “Ik had me niet aan dergelijke reacties verwacht. Toen ik dit jaar in Egypte was, merkte ik op dat zowat iedereen daar Mohammed heette en ik vond het gewoon een populaire naam.”

boekgray.jpgGray’s boek is een geïllustreerde uitgave, “Who’s Poorly Too” genaamd, waarvan 40 000 exemplaren verkocht werden in Groot – Brittannië en waarvan de afgelopen acht jaar ook in het buitenland exemplaren verkrijgbaar waren. De auteur verklaart nu dat hij besloten heeft tot een heruitgave van het boek, waarin de mol een andere naam krijgt. Dit om te vermijden dat hij moslims voor het hoofd stoot.

Velen vinden dat Gray’s zelfcensuur en voorzichtigheid een dolgedraaide vorm van politieke correctheid is, vooral omdat de auteur nooit klachten heeft ontvangen over de naam van de mol en omdat vele Britse moslims zich krachtig tegen de harde houding van de Soedanezen in de zaak Gibbons hebben verzet. De hele teddybeeraffaire zou de Islam immers een slechte naam bezorgen.

Gibbons kreeg heel wat steun van de Britse moslims, ondermeer door hun actie “Adam, de islamitische gebedsbeer”, een actie die er al drie jaar loopt. Britse gezinnen kunnen een beer kopen voor de prijs van 15£ ten voordele van Soedanese vluchtelingen. De naam “Adam” is de naam van een andere islamitische profeet die “Assalam-O-alaikum” reciteert wanneer je op zijn pootje drukt. Deze beren, die door de Islamitische Gemeenschap in Groot-Brittannië worden verspreid, om fondsen te vergaren voor liefdadigheid, hebben in de drie jaar dat ze al worden verkocht, nooit tot klachten of ongemak geleid.

(Vertaling van het Engelstalige artikel uit The Times Of India. Wary of Mohammed teddy row, Uk author changes characters.)

Dit is niet de enige vorm van zelfcensuur. Recent nog besliste een museumdirecteur in Den Haag om de werken van Hera (zie vorig artikel) niet tentoon te stellen om “niemand te beledigen”. Op de foto’s waren Iraanse homo’s te zien met maskers op van Mohammed en Ali, diens schoonzoon.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: