SIOE BELGIË

Racism is the lowest form of human stupidity, but Islamophobia is the height of common sense

Veertien terreurverdachten opnieuw vrijgelaten

Posted by sioebelgie op december 22, 2007

De veertien verdachten die gisteren werden opgepakt omdat de federale politie en het federale parket vreesden voor terroristische acties zijn vrijgelaten. Dat meldt de woordvoerster van het federale parket, Lieve Pellens. Het onderzoek naar de terreurdreiging in België wordt alleszins voortgezet.

Voldoende aanwijzingen
Als de onderzoeksrechter beslist om verdachten niet aan te houden, moet hij dat niet motiveren. Lieve Pellens geeft dan ook niet meer informatie over de vrijlating. Het federale parket zet het onderzoek naar de terreurdreiging alleszins voort. “Volgens ons onderzoek waren er voldoende aanwijzingen naar een terroristische dreiging. Daarom hebben we ook niet gewacht om de verdachten op te pakken. Maar dat de verdachten nu niet zijn aangehouden en werden vrijgelaten, is geen verrassing voor ons”, zegt Pellens.

Ontsnappingspoging
De terreurdreiging in België is sinds gisteren van kracht nadat de federale politie een ontsnappingspoging van Nizar Trabelsi verijdelde. Gisterenochtend vonden vijftien huiszoekingen plaats in verschillende gerechtelijke arrondissementen en veertien mensen werden opgepakt. Onder hen ook Malika, de weduwe van de man die op 9 november 2001 in Afghanistan verzetsleider Massoed vermoordde. De sectie terrorisme van de federale politie en het federale parket vreesden terroristische acties.

Onderzoek voortgezet
Bij de huiszoekingen in het kader van de ontsnappingspoging van Nizar Trabelsi werden geen wapens en explosieven gevonden. Ander in beslag genomen materiaal, zoals documenten en computers, wordt later onderzocht. De onderzoeksrechter besliste om de veertien verdachten vrij te laten. Het federale parket zet het onderzoek naar de terreurdreiging alleszins voort, verzekert Pellens. (belga/tdb)

Bron: Het laatste nieuws van 22 december

De terreurdreiging blijft. Drukke plaatsen worden extra in het oog gehouden. Lees ook Maatregelen tegen terreurdreiging blijven van kracht

Gisteren verscheen dit artikel:

Terreuralarm in Brussel na ontsnappingspoging Trabelsi

De federale politie heeft een ontsnappingspoging van Nizar Trabelsi verijdeld. Ex-voetballer en moslimterrorist Trabelsi werd in juni 2004 veroordeeld tot tien jaar cel voor de voorbereiding van een aanslag op de militaire basis in Kleine Brogel. De sectie terrorisme van de federale politie en het federale parket vrezen in de volgende dagen voor terroristische acties, en de veiligheid in Brussel wordt daarom verhoogd.

Huiszoekingen
Vanochtend vonden vijftien huiszoekingen plaats in verschillende gerechtelijke arrondissementen, omdat er “vage aanwijzingen” zijn voor een terroristische aanslag. Veertien moslimextremisten zijn opgepakt, de Brusselse onderzoeksrechter beslist vandaag nog of zij onder aanhoudingsmandaat geplaatst worden. De meeste huiszoekingen gebeurden in Brussel.

Terrorisme
Het gerecht wil geen enkel risico nemen. Daarom zijn er tot 2 januari verhoogde veiligheidsmaatregelen van toepassing op belangrijke plaatsen in Brussel. Het gaat om metrostations, de Noord-Zuidtreinverbinding, kerstmarkten, warenhuizen, winkelstraten, de Grote Markt en Brussels Airport. In het centrum van Brussel worden de vuilnisbakken afgeplakt en er worden extra politiepatrouilles ingelegd. De autoriteiten vragen de bevolking waakzaam te zijn en mogelijk verdachte handelingen of objecten te signaleren, maar niet te panikeren.

Trabelsi
Het is niet duidelijk of de huiszoekingen van vandaag te maken hebben met een overplaatsing van Trabelsi van de gevangenis van Aarlen naar Lantin in Luik in november. De beslissing voor die overplaatsing zou toen genomen zijn na berichten over een mogelijke ontsnapping van Trabelsi. Volgens de federale politie, die vandaag niet kwijt wilde waar Trabelsi momenteel zit opgesloten, wordt de veroordeelde ex-voetballer regelmatig overgeplaatst.

Ontsnapping
“Trabelsi plande een ontsnapping en zou daarbij geholpen worden door een groep personen, die gedreven zijn door een extremistische visie op de islam”, aldus Lieve Pellens, woordvoerster van de federale politie. “Het federaal parket heeft daarom aan de onderzoeksrechter gevraagd om een onderzoek te starten naar de mogelijke deelname van die personen aan terroristische activiteiten”, klinkt het.

Aanslag
Directe aanwijzingen voor een aanslag zijn er niet, maar volgens Jaak Raes, directeur-generaal van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken, is de terroristische dreiging tijdens de eindejaarsperiode weliswaar altijd hoger. “We beschikken over informatie over een project van een ontsnapping van Trabelsi met behulp van explosieven en wapens, die zouden kunnen gebruikt worden voor een aanslag. Daarom hebben we geen enkel risico genomen en werd beslist om massaal tussen te komen”, aldus Raes. (belga/sam)

Bron: Het laatste nieuws van 21 december

Belgie, met Brussel als Europese hoofdstad, had zogezegd geen problemen met terrorisme. Acties van SIOE werden zonder problemen genegeerd of verboden. Nu is de situatie sterk gespannen en kunnen ook onze politici er niet meer om heen: de terroristische dreiging is er ook in ons eigen kleine belgenlandje. Tijd om de strijd met moslimsextremisme aan te gaan en de dingen bij naam te noemen.

Nee, wantrouwig zijn tegenover de islam heeft niets met racisme te maken en ja, er is bestaan wel degelijk radicale stromingen in België (met de grote moskee in het Jubelpark als draaischijf). Jammer dat de bedreiging zo sterk moet zijn voor er politieke aandacht voor komt…

Advertenties

Eén reactie to “Veertien terreurverdachten opnieuw vrijgelaten”

  1. Steve (Brussels) said

    Typisch dhimmi belgisch: er worden 14 terreurverdachten aangehouden en dan weer losgelaten. Maar het onderzoek gaat toch voort. Misschien tijd jongens om terug te keren naar uw land van herkomst !

    Men mag de moslims niet “stigmatiseren” hé en de jihad dat maakt toch deel uit van hun “cultuur” hé ?

    Natuurlijk komt het tot een terroristische aanslag indien zulke individuen zo maar vrij kunnen rondlopen en zich ook verschuilen in moslim wijken waar de politie nog nauwelijks durft patrouilleren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: